Warm welkom —

 
 
 

Warmte is vrijgevig. Warme lucht verplaatst zich onvoorwaardelijk naar koudere lucht. Maar warmte is ook energie en daarmee willen wij slim omspringen. Leemkachels doen dat bij voorbaat uitstekend! Ze genereren heel veel warmte (en verbranden zo alle schadelijke deeltjes tot een schone uitstoot) en slaan vervolgens die warmte op om ze daarna zacht en diep uit te stralen. Koken op hout is ook een voorbeeld van efficiëntie en een toppunt van gezelligheid. Je kookt op (sprokkel)hout. De vrijgekomen warmte kan je opslaan om na het koken nog lang na te genieten van de heerlijke stralingswarmte. Traditionele houtovens zijn dan weer ambachtelijk erfgoed.

Omdat warmte democratisch is, willen wij dat ook zijn. Daarom is het mogelijk om voor elk budget een kachel te bouwen. Een kachel op maat betekent dat we voor elke vraag een oplossing hebben. Contacteer ons vrijblijvend voor een praatje.

bert de keyser handtekening.png
 

 
ECONOVAKACHELS_LEEMKACHEL_EDINGEN-2-bewerkt_2000px.jpg
ECONOVAKACHELS_LEEMKACHEL_BISSEGEM-9.jpg
 
 
 

Onze diensten —

 

Massakachels

Finovens, Rocket Mass Heaters, leemkachels, … Wij bouwen altijd kachels op maat, aangepast aan de ruimte en behoeftes van de gebruikers.


Houtovens

Traditionele houtovens ambachtelijk gemaakt. Pizzaovens en broodovens.


Workshops

Op ongeregelde tijdstippen worden er workshops georganiseerd. Wil je daarvan op hoogte blijven? Laat dan hier je mailadres achter.

Houtgestookte fornuizen

Econova is erkend dealer van Zweedse Josef Davidssons fornuizen op hout.


Zelfbouw

Zelf aan de slag? Wij begeleiden jou graag! We vinden het ook heel fijn wanneer je wil helpen bij het bouwen van de kachel. In dat geval zijn interessante kortingen mogelijk op de werkuren.

 

 

 

 
 
 
 

Veelgestelde vragen —

 

Is verwarmen op hout ecologisch verantwoord?

Ja. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding wordt door bomen omgezet in zuurstof. Zolang we niet meer bomen consumeren dan we opbranden houden we een CO2 neutraal evenwicht. Daarnaast kunnen massakachels best gestookt worden met snel groeiende houtsoorten zoals wilg, populier en …. Op die manier is het voor veel mensen zelfs haalbaar om je eigen hout te telen.

 

Wat is het verschil tussen een leemkachel, tegelkachel en speksteenkachel?

De naam vertelt je uit welk materiaal de buitenmantel gemaakt is. Leemkachels en speksteenkachels behoren tot de zelfde familie van houtkachels die door hun bouwwijze heel zwaar kunnen zijn op een beperkte oppervlakte. Een dikke buitenmantel zorgt er voor dat de warmteafgifte traag op gang komt en heel lang warmte afgeeft. Hierdoor bekom je een zachte maar constante warmteafgifte.
Een tegelkachel is lichter van opbouw, heeft een dunnere buitenmantel, waardoor hij sneller warm wordt(dus ook warmer wordt) en sneller afkoelt.

Kan ik zelf mijn leemkachel bouwen?

Wij geven ook advies aan zelfbouwers.  Op geregelde tijdstippen worden er workshops gegeven waar je de basiskennis krijgt om zelf aan de slag te gaan.

 

Hoeveel kost een leemkachel?

Aangezien we meestal maatwerk leveren kan je een leemkachel in alle prijsklassen verkrijgen. Alle projecten worden persoonlijk aangepakt en op maat van de mensen uitgewerkt.

Voldoet een leemkachel aan de huidige en toekomstige milieunormen?

We zijn voortdurend bezig met het op punt stellen van de efficiëntie en   milieuvriendelijkheid van onze houtkachels. De reden waarom we voor een massakachel kiezen is in de eerste plaats een ecologische overweging.
Het is mogelijk om een gecertificeerde stookruimte te plaatsen in een op maat gemaakte leemkachel.
Er is ook een ruime keuze uit finoven bouwpakketten, die dan met leemstenen kan worden ommanteld.

Is een leemkachel geschikt voor elke woning?

Door de flexibiliteit van de bouwwijze kunnen we een kachel op maat van de woning bouwen. Zaken zoals isolatiewaarde van het huis en het levensritme van de mensen nemen we dan mee in het ontwerp van de kachel.

Hoe groot moet de massa zijn?

Een kleine massa is sneller warm maar koelt ook sneller weer af. Een groot systeem warmt en koelt geleidelijker.  Wij verkiezen een groter systeem. Dat geeft een stuk meer gebruiksgemak. Vergeet ook niet dat de kachel in de zomer ook dienst doet als buffer. Hoe groter de massa, hoe langer deze het huis verkoeling kan geven.

 

 

 

 
 
171717.jpg