Massakachels

Leemkachels zijn massakachels. Bekende types massakachels zijn oa. de tegelkachel en speksteenkachel. Leemkachels werken volgens hetzelfde principe van warmteopslag en afgifte maar zijn opgebouwd en afgewerkt met… leem.

Het Nederlandse kachelbouwbedrijf Vuurmeesters is in 1990 begonnen met deze vorm van kachelbouwen en heeft zo de fantastische eigenschappen van leem als warmtebuffer ontdekt.

Dankzij onze samenwerking kunnen wij deze ambacht voortzetten.
Flexibele bouwwijze

Door leemstenen te gebruiken werd het mogelijk om vrijwel iedere kachelvorm te realiseren. Leem laat zich namelijk makkelijk bewerken.
Ronde of strakke vormen. De kachel kan zich naadloos in het interieur aanpassen.
Zo kunnen als uitbreiding van een kachel een warme bank en een warmtewand worden aangebouwd. Ook het inbouwen van een bakoven of c.v.-installatie behoort tot de mogelijkheden.
Natuurlijke stralingswarmte

Het natuurlijke materiaal leem bezit naast prima vochtregulerende eigenschappen ook een zeer goede warmteopslagcapaciteit. Bij de productie van de leemsteen wordt bovendien ook veel minder energie verbruikt dan bij de vervaardiging van bv. een baksteen.
Een leemkachel wordt echter niet volledig van leem gebouwd. Het binnenwerk, de stookkamer, wordt opgebouwd uit vuurvaste chamottesteen. De buitenmantel wordt wel volledig met leemstenen gebouwd en wordt daarna met een laag leempleister afgewerkt. Deze kan eventueel later naar keuze worden met afgewerkt.
Energiezuinig

Leemkachels worden met hout gestookt, de warmte van het vuur wordt opgeslagen in de steenmassa en daarna urenlang in de vorm van stralingswarmte aan de woonruimte afgegeven. Daardoor is anderhalf tot twee uur stoken per dag meestal voldoende voor een etmaal aangename stralingswarmte. (Net als bij een speksteenkachel)

Met een leemkachel bespaart u ook op uw energiekosten. Hout is een hernieuwbare brandstof en CO2 neutraal, en in deze kachels kunt u alle soorten onbehandeld hout stoken. Goedkope houtsoorten zoals wilg en populier zijn de beste soorten om als brandstof te gebruiken.